RSS Feeds

Κυριακή, Ιανουαρίου 28, 2007

Νόμιμες συνακροάσεις... για όλους

Τον τελευταίο καιρό και με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στην Αμερικάνικη Πρεσβεία γίνεται συνέχεια λόγος για αύξηση των μέτρων ασφαλείας και πιο συγκεκριμένα για ευρύτερη χρήση καμερών ασφαλείας στους Αθηναικούς δρόμους. Σε όλο αυτό το σκηνικό έρχεται να προστεθεί άλλο ένα μέτρο που φαίνεται ότι θέλουν να εφαρμόσουν οι αρχές. Ο τίτλος του άρθρου μπορεί να είναι "Νόμιμες συνακροάσεις... για όλους" αλλά τα πράγματα δεν είναι καθόλου αστεία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με δημοσίευμα του Έθνος της Κυριακής το οποίο αναπαράγεται και από το in.gr, η κυβέρνηση έχει εκκινήσει τις διαδικασίες για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2006/24/EK, η οποία αναφέρεται στη καταγραφή και στην μακρόχρονη διατήρηση των στοιχείων των συνομιλιών. Όμως, 16 κράτη - μέλη έχουν αντιδράσει έντονα και δεν δέχονται την οδηγία και μάλιστα 2 από αυτά την έχουν καταψηφήσει!! Μάλιστα, λόγω των αντιδράσεων η Ε.Ε. έχει "παγώσει" την εφαρμογή της μέχρι το 2009!! Αλλά παρόλα αυτά τα γεγονότα, η ελληνική κυβέρνηση "δείχνει" τον δρόμο...

Επειδή όμως δεν μας έφτανε η απλή καταγραφή των δεδομένων της κλήσης (πχ ο αριθμός του καλούντος, του καλούμενου, η διάρκεια της κλήσης, από ποιές κυψέλες εξυπηρετήθηκαν κλπ), υπάρχουν σκέψεις για διεύρυνση της χρήσης των νόμιμων συνακροάσεων. Πιο συγκεκριμένα, η Αστυνομία έχει ζητήσει να έχει πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία χωρίς να έχει λάβει πρώτα την έγγραφη άδεια από την Α.Δ.Α.Ε. ή από τον εισαγγελέα. Φυσικά, στην αρμόδια επιτροπή που εξετάζει το θέμα, δεν κρίθηκε απαραίτητη η παρουσία ούτε της Α.Δ.Α.Ε. αλλά ούτε και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων!!

Μιλάμε για ολοκληρωτική απαξίωση των ανεξάρτητων αρχών και σύντομα θα αλλάξει το σκηνικό και στο θέμα των καμερών ασφαλείας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: