RSS Feeds

Τρίτη, Μαΐου 13, 2008

Δημοσιογραφία "χωρίς φραγμούς"

Τις εκπομπές του Στ. Κούλογλου πάντα τις θεωρούσα μια όαση στην έρημο της ελληνικής τηλεόρασης, ένα διαμάντι ποιότητας και ενημέρωσης. Πολλές από τις εκπομπές του ήταν το έναυσμα για συζητήσεις και περαιτέρω έρευνα τόσο για μένα αλλά θέλω να πιστεύω και για πολλούς άλλους συμπολίτες μας.

Άλλα, από ότι φαίνεται, ο "πολιτικός μας πολιτισμός" για τον οποίο τόσο πολύ ενδιαφέρονται οι πολιτικοί μας, δεν αντέχει εκπομπές οι οποίες καυτηριάζουν με σωστό και διεισδυτικό τρόπο καυτά θέματα της κοινωνίας μας. Έτσι, λοιπόν, η ΕΡΤ δημοσιοποίησε την διακοπή της συνεργασίας της με τον Στ. Κούλογλου με μια λιτή ανακοίνωση.

«Έπειτα από συνάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ κ. Χρήστου Παναγόπουλου και του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης, κ. Δημητρίου Γόντικα με τον δημοσιογράφο κ. Στέλιο Κούλογλου, ανακοινώθηκε στον κ. Κούλογλου ότι δεν θα συνεχιστούν στην επόμενη τηλεοπτική σεζόν οι εκπομπές ‘Θεματική Βραδιά’ και ‘Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα’. Η ΕΡΤ ευχαριστεί τον κ. Κούλογλου για τη συνεργασία του.»

Αλήθεια, ποιός μπορεί να είναι ο πραγματικός λόγος αν όχι η ενόχληση κάποιων "μεγάλων κεφαλιών"; Ο ίδιος ο δημοσιογράφος με ανακοίνωση η οποία δημοσιεύεται στο site της εκπομπής "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα" αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Ως αιτία για τη διακοπή της συνεργασίας αναφέρεται το περιεχόμενο των εκπομπών μου και ειδικότερα το γεγονός ότι προγραμμάτισα την προβολή της έρευνας για την γενιά των 700 ευρώ και την ακρίβεια, παρότι η διοίκηση μου ζήτησε να την ματαιώσω."

Η όλη ιστορία ξεκίνησε με τις επίμονες προσπάθειες του Στ. Κούλογλου να εκδόσει δημοσιογραφική βίζα για το ταξίδι του στη Κίνα για την πραγματοποίηση των γυρισμάτων για την επικείμενη εκπομπή του η οποία θα τιτλοφορείτο "Από τον Μαο στους Ολυμπιακούς Αγώνες". Ο δημοσιογράφος, ήδη, είχε ακούσει τις φήμες που διέρρεαν στο κανάλι για το τέλος της συνεργασίας τους και για αυτό αναρωτίεται...

"Εν τω μεταξύ από διάφορες πηγές μέσα στην ΕΡΤ μαθαίνω ότι η εταιρεία δεν θα ανανεώσει την συνεργασία μαζί μου για την ερχόμενη τηλεοπτική χρονιά. Αυτό μου προκαλεί έκπληξη καθώς είναι γενικώς αποδεκτό ότι και οι δύο εκπομπές που παρουσιάζω δεν υστερούν σε ποιότητα των υπόλοιπων του σταθμού. Από οικονομικής πλευράς είναι αποδοτικές λόγω των πολλών διαφημίσεων (έφτασα να έχω φέτος 16 λεπτά διαφημιστικά σποτ μέσα σε μια ώρα), ενώ και από πλευράς θεαματικότητας (5% Μέσος όρος το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και 4.1% η Θεματική Βραδιά, φέτος) ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΤ-1."
Μετά από όλα αυτά, το μόνο που θέλω να πω στον Στ. Κούλογλου είναι ότι πραγματικά δεν αξίζει να εργάζεται σε ένα τέτοιο χώρο και είναι καλύτερα για αυτόν που φεύγει. Του εύχομαι καλή τύχη και είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί κάποιο τηλεοπτικό κανάλι από το οποίο θα μπορούμε να απολαμβάνουμε και πάλι τις εκπομπές του.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Επειδή τα τελευταία χρόνια ακολουθεί ο καθένας τη συνείδησή του κι επιλέγει το δρόμο που θα ακολουθήσει εύχομαι ο δημοσιογράφος να μην το βάλει κάτω... να μη δώσει σημασία για την τηλεθέαση, να κάνει αυτό που εκείνος κρίνει σωστό και να συνεχίσει από την αρχή! Καλό κουράγιο... Ύστερα, εδώ εμείς ασχολούμαστε με το ίντερνετ για να εκφραστούμε, εκείνος που έχει και εμπειρία στα κανάλια να μην το κάνει;
ΥΓ. Πιστεύω ότι το θέμα της οικονομίας της Ελλάδας δεν είναι άλυτο. Απλά πρέπει να διεκδικούμε με επιχειρήματα και χωρίς πανικό. Αν δεν θέλουμε η Ελλάδα να γίνει μπανανία, πρέπει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και να παρακινήσουμε και τους πολιτικούς στις λύσεις. Γιατί, η Φτώχεια δεν είναι πολίτευμα...

staroad888