RSS Feeds

Τρίτη, Ιουλίου 15, 2008

Μη τυπική εκπαίδευση

Τόσα χρόνια πέρασα στην εκπαίδευση, αλλά τον όρο "μη τυπική" εκπαίδευση δεν τον άκουσα! Τι να πω, μπορεί να ήμουν απρόσεχτος...

Σήμερα, λοιπόν, ο Υπουργός Παιδείας ανακάλυψε μια τελείως νέα ορολογία.Κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την λειτουργία των κολλεγίων στην Κυβερνητική Επιτροπή, ο Υπουργός έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η κεντρική μας επιδίωξη είναι η υψηλή ποιότητα στις μεταλυκειακές σπουδές της μη τυπικής εκπαίδευσης και ο συνεχής έλεγχος της ποιότητας, προκειμένου να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα όλων των σπουδαστών»

Στη συνέχεια, δέχτηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους στους οποίους δήλωσε ότι το άρθρο 16 δεν παρακάμπτεται, γιατί αυτές οι δομές δεν ανήκουν στην τυπική εκπαίδευση, αλλά στη μη τυπική!!! Προφανώς και μας κοροιδεύει, δεν γίνεται αλλιώς... Τι είναι η τυπική και η μη τυπική εκπαίευση!!?? Ήμαρτον!

Το τελειωτικό χτύπημα έρχεται σε ερώτηση δημοσιογράφου περί πιθανών κινητοποιήσεων από τους φοιτητικούς συλλόγους. Η απάντηση του Υπουργού ήταν ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά τους φοιτητές αλλά αυτούς που παρακολουθούν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών!!! Δηλαδή, το γεγονός ότι πρόκειται να αναγνωριστούν πτυχία αμφιβόλου αξίας και ποιότητας δεν πρέπει να ενδιαφέρει και να προβληματίζει τους φοιτητές...

Πηγή: in.gr

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Και όμως φίλε μου υπάρχει ο όρος τυπικής και μη-τυπικής εκπαίδευσης και ταυτόχρονα ο όρος άτυπη εκπαίδευση.Δυστυχώς δεν μπορώ να σου δώσω απάντηση για το τί είναι ακριβώς - αυτό ψάχνω τώρα - αλλά οταν θα έχω νέα τότε σίγουρα θα σου στείλω.



ΥΣ: δες αυτό http://vkasimatis.blogspot.com/ και http://politikokafeneio.com/neo/modules.php?
name=News&file=article&sid=5017
(Συγγνώμη για το περιεχόμενο τους)

Unknown είπε...

Τυπική εκπαίδευση: Το ιεραρχικά δομημένο, χρονολογικά βαθμολογούμενο ‘εκπαιδευτικό σύστημα’, που ξεκινάει από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο και περιλαμβάνει, εκτός από γενικές ακαδημαϊκές σπουδές, ποικιλία εξειδικευμένων προγραμμάτων και ινστιτούτων πλήρης απασχόλησης τεχνολογική και επαγγελματική εκπαίδευση.

Άτυπη εκπαίδευση: Η πραγματικά δια βίου διαδικασία, κατά την οποία το άτομο αποκτάει αξίες, στάσεις συμπεριφοράς, δεξιότητες και γνώσεις μέσα από τις καθημερινές εμπειρίες και τις εκπαιδευτικές επιρροές του περιβάλλοντός του/ της – από την οικογένεια και τους γείτονες, από την εργασία και το παιχνίδι, από την αγορά, τη βιβλιοθήκη και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Μη-τυπική εκπαίδευση: Κάθε οργανωμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα εκτός καθιερωμένου τυπικού συστήματος – είτε λειτουργώντας μεμονωμένα είτε ως σημαντικό γνώρισμα κάποιας ευρύτερης δραστηριότητας – που στοχεύει στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένης ομάδας μαθητευόμενων και έχει ως αντικειμενικό στόχο τη μάθηση.

Εναλλακτικό Κίνημα Εκπαιδευτικών είπε...

Τυπική ή άτυπη φίλοι μου η εκπαίδευση έχει ανάγκη από βοήθεια και ειδικά η δημόσια.Οι σκέψεις μου για e-κίνημα είναι στο blog μου.Μ'ενδιαφέρουν οι γνώμες σας.