RSS Feeds

Παρασκευή, Αυγούστου 01, 2008

4 χρόνια πριν

Με αφορμή μια είδηση που αναφερόταν στη διαρροή ενός βίντεο από πρόβες της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνο, θυμήθηκα τους δικούς μας Αγώνες. Το ένα έφερε το άλλο και τελικά μου ήρθαν στο νου όλες εκείνες οι ημέρες του Αυγούστου του 2004 που πέρασα στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο ως εθελοντής.

Γνωρίζω τα επιχειρήματα που μπορεί πολλοί (ακόμα και εγώ) να αναφέρουν σχετικά με τους Αγώνες και τις οικονομικές επιπτώσεις αυτών στη χώρα μας, αλλά εγώ δεν μπορώ να παραβλέψω τις στιγμές και τα συναισθήματα που ένοιωθα την περίοδο λίγο πριν και κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Θα ήθελα, λοιπόν, να δώσω έμφαση (ή τουλάχιστον θα προσπαθήσω) στο ανθρωπιστικό στοιχείο των Αγώνων. Πρόκειται για το μοναδικό γεγονός που μπορεί να φέρει τόσο πολύ κόσμο από όλο τον πλανήτη τόσο κοντά! Ποτέ δεν θα ξεχάσω το γεμάτο από κόσμο περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ! Άνθρωποι από όλο τον κόσμο να περπατάνε, να γελάνε με μια κοινή συνισταμένη: τους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Χαρακτηριστικές στιγμές που έχουν χαραχτεί στη μνήμη μου:
  • Σκανδιναβός δημοσιογράφος στο Κέντρο Τύπου στην Κοτζιά κατά τη διάρκεια του ποδηλατικού γύρου, προσπαθούσε απεγνωσμένα να "σωθεί" από τον ήλιο και την ζέστη! Στην προσπάθεια του μονολούσε "I'm sick, I'm sick. Please find me a doctor!" Χεχε, που να αντέξει ο άνθρωπος!
  • Απόγευμα στο κεντρικό στάδιο του ΟΑΚΑ που διεξάγονταν τα αθλήματα του στίβου. Κάθε φορά που από τα μεγάφωνα ακούγονταν ένα τραγούδι των Abba, όλοι μα όλοι οι ξένοι (και δεν ήταν λίγοι) και ιδίως οι Βρετανοί και Σκανδιναβοί, σηκώνονταν, τραγούδαγαν και χόρευαν!
  • Αυγουστιάτικο μεσημέρι, μόλις έχω φθάσει στο ΟΑΚΑ και διασχίζω τον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ. Ο κόσμος είναι λίγος μιας και μεσημεριάτικα δε διεξάγονταν πολλά αθλήματα. Εκεί που περπατάω προς το Ποδηλατοδρόμιο, βλέπω αρκετούς ξένους (προφανώς...) να είναι ξαπλωμένοι στο γρασίδι στην σκιά και άλλοι να βρέχονται στις πισίνες και τα σιντριβάνια!
  • Περί εθελοντισμού. Την πραγματική αξία του την αντιλήφθηκα όταν είδα μια ηλικιωμένη γυναίκα από το Βέλγιο να φοράει τη στολή των εθελοντών και να μας βοηθάει! Η συγκεκριμένη κυρία είχε πάει στους τελευταίους 5-6 Ολυμπιακούς Αγώνες ως εθελόντρια. Μάλιστα, είχε μαζί της όλες τις διαπιστεύσεις και μας τις έδειχνε!
Τις 10 μέρες που ήμουν εθελοντής, αν μπορούσα όχι μόνο θα τις ξαναζούσα αλλά θα ήθελα να ήταν πολύ περισσότερες! Τα ίδια συναισθήματα συμμερίζονται όλοι οι γνωστοί μου που συμμετείχαν σε αυτή τη διοργάνωση. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι μερικοί από αυτούς που δεν συμμετείχαν τελικά ως εθελοντές, το μετάνιωσαν. Ήταν πραγματικά κάτι το διαφορετικό να ζεις εκ των έσω μια τόσο μεγάλη διοργάνωση.

Αυτά τα λίγα ήθελα να πω όσων αφορά την εμπειρία μου ως εθελοντής και θα επανέλθω σύντομα με πιο κριτική ματιά για τα διάφορα φαινόμενα που σπιλώνουν την αξία των Ολυμπιακών Αγώνων που κατ'εμέ μπορούν να προσφέρουν τόσα πολλά στην ανθρωπότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: