RSS Feeds

Κυριακή, Ιουλίου 12, 2009

Biking in Athens

Μπορώ να πω ότι από ταξίδι μου στην Ολλανδία στις αρχές Ιουνίου και μετά έχω αγαπήσει το ποδήλατο. Πιο συγκεκριμένα, το ποδήλατο στην πόλη!

Η αίσθηση του να διασχίζεις την πόλη με το ποδήλατο είναι πραγματικά μοναδική. Δεν είναι μόνο ότι είναι το πιο οικολογικό μέσο, ούτε ότι κάνεις παράλληλα γυμναστική. Πάνω από όλα πιστεύω είναι ότι ανεβάζεις δραματικά το επίπεδο διαβίωσης!

Βέβαια, για να μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις ένα ποδήλατο εντός της πόλης, θα πρέπει και η πόλη από την μεριά της να είναι σε ένα βαθμό φιλική με αυτό το μέσο μεταφοράς. Κάτι που για προφανείς λόγους δεν ισχύει σε καμία περίπτωση για την πλειονότητα των μεγαλουπόλεων της χώρας μας.

Άκουγα πρόσφατα τις εξαγγελίες του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά για την κατασκευή ενός μεγάλου ποδηλατοδρόμου ο οποίος θα ξεκινά από την Κηφισιά και θα καταλείγει στο φάληρο. Πολύ καλή ιδέα, αλλά δυστυχώς δεν αρκεί αυτό το μέτρο για την προώθηση της χρήσης αυτού του εναλλακτικού μέσου μεταφοράς.

Πρέπει πρωτίστως να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας ως οδηγοί αλλά και ως πεζοί. Στην Ολλανδία είχα μείνει άφωνος από τον τρόπο αντιμετώπισης των ποδηλατιστών. Υπήρχαν περιπτώσεις που τα αυτοκίνητα είχαν προτεραίοτητα λόγω πράσινου σηματοδότη, αλλά παρόλα αυτά έκοβαν ταχύτητα ή σταμάταγαν για να περάσουμε με τα ποδήλατα.

Θέλω να πω πραγματικά συγχαρητήρια στα παιδιά που συμμετέχουν σε όλα τα bike events (Ποδηλάτες & Critical Mass Ride) στην Αθήνα προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο όχι μόνο να περάσουν καλά κάποια βράδια, αλλά να περάσουν το μήνυμα ότι παρόλες τις αντιξοότητες της πόλης μπορούμε να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς!!!

Για να είμαι ειλικρινής έτσι όπως έχουν τα πράγματα στην Αθήνα, δεν είμαι σε θέση ούτε καν να προσπαθήσω να εντάξω το ποδήλατο στην καθημερινότητά μου. Ας ελπίσουμε σε καλύτερο και πιο "ποδηλατικό" μέλλον...

3 σχόλια:

Paris Apostolopoulos είπε...

Πάρε ποδήλατο και ξεκίνα μαζι μας στις οργανωμένες βόλτες.Μπορεί όπως λες να μην κάνεις commit 100% στην καθημερινότητα αλλά πάλι υπάρχουν τρόποι να δεις την Αθήνα με άλλο μάτι!

Και εγώ έτσι σκεφτόμουν και απο τότε που καβάλησα ξανα ποδήλατο το ένταξα στις δραστηριότητες!

Katerina είπε...

εγώ τώρα να πιαστώ και να σε ρωτήσω το εξής:
πόσο έυκολο-εφικτό είναι να μάθει κανείς ποδήλατο στα "γεράματα"
(32 ολόκληρα χρόνια στη γη :Ρ)
διότι σαν παιδί της πόλης
δεν είχα ποτέ ποδήλατο και πολύ μου αρέσει η ιδέα...
και δεύτερη ερώτηση ψιλοσχετική...
κάποιος που δεν ξέρει ποδήλατο πόσο εύκολο-εφικτό είναι να μάθει να οδηγεί μηχανάκι...?

:) βρήκα ευκαιρία Χάρη μου τώρα να εκμεταλευτώ τις γνώσεις σου αλλά τι να κάνω?? χιχι..

την καλησπέρα μου :)

HaPagan είπε...

Πάρι θα το ήθελα πολύ αλλά ίσως φταίει το γεγονός ότι δεν έχω κάποιον από το στενό περιβάλλον μου που να ασχολείται έντοντα με το ποδήλατο.

Κατερίνα, δε νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μάθεις ακόμα και τώρα να κάνεις ποδήλατο. Απλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι φιλική προς το ποδήλατο η πόλη σου έτσι ώστε να μπορέσεις να μάθεις και να κυκλοφορείς.