RSS Feeds

Τρίτη, Αυγούστου 26, 2008

iPhone: Μια πρώτη προσέγγιση

Πολλά ακούγονται τον τελευταίο καιρό (στη χώρα μας, γιατί στις άλλες χώρες έχει κυκλοφορήσει καιρό) για το iPhone. Πολλοί το εκθίασαν, άλλοι το κατακεραύνωσαν όμως πάντα η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση. Όντας κάτοχός του εδώ και μία βδομάδα περίπου, θα σας παρουσίασω τη δική μου άποψη για αυτή τη συσκευή.

Λοιπόν, ας αρχίσουμε από την πρώτη εικόνα που είχα όταν το έπιασα στα χέρια μου. Για να είμαι ειλικρινής, είχα δει για λίγα λεπτά το πρώτο iPhone. Εκ πρώτης όψεως είναι αρκετά εντυπωσιακό σαν κατασκευή. Ειδικά, η οθόνη του με έκανε να φαντάζομαι πως θα είναι να βλέπεις videos και φωτογραφίες αλλά και πως θα είναι να σερφάρεις στο Internet.

Παλαιότερα, είχα το Nokia 6260 (Symbian OS) το οποίο είχα χρησιμοποιήσει μερικές φορές για να μπω στο Internet. Η διαδικασία ήταν άκρως απογοητευτική. Από την μια η μικρή οθόνη του σε συνδυασμό με το τότε (γιατί σε νεότερες εκδόσεις του Symbian έχει βελτιωθεί αισθητά) browser του κινητού, σου έδινε μια πολύ άσχημη εμπειρία χρήσης. Πλέον, μπορείς πολύ εύκολα να πλοηγηθείς σε ένα site, να κατεβάσεις προγράμματα/φωτογραφίες και να κάνεις post στα αγαπημένα σου blog/forum.

Ένα άλλο θετικό σημείο της συσκευής αυτής έχει να κάνει με την λειτουργικότητά του. Η αίσθηση χρήσης της συσκευής είναι αξεπέραστη. Χαίρεσαι να το πιάνεις στα χέρια σου. Κυριολεκτικά, το παίζεις στα δάχτυλα! Πρόκειται για γνωστό προσόν της Apple που στον τομέα της Επικοινωνίας Ανθρώπου - Υπολογιστή (Human Computer Interface) είναι πολύ μποστά από τον ανταγωνισμό.

Πραγματικά, πιστεύω ότι η συνολική εικόνα του iPhone μπορεί να απογειωθεί με την ύπαρξη μιας σύνδεσης Wi-Fi ή 3G. Δυστυχώς, όμως, τα προγράμματα σύνδεσης στο Internet μέσω 3G είναι αρκετά ακριβά εώς ασύμφορα για τον μέσο χρήστη. Κατά συνέπεια, πρέπει να καταφύγουμε στη λύση των ελεύθερων access points. Αυτό τον καιρό κατάφερα να βρω 2-3 φορές ελεύθερα access points όταν ήμουν για καφέ.

Τα μειονεκτήματα της συσκευής έχουν να κάνουν κυριώς με το τι θεωρείται δεδομένο χαρακτηριστικό στα κινητά τηλέφωνα. Έτσι, αναλυτικά έχουμε τα εξής:
  1. Αδυναμία αποστολής MMS
  2. Απουσία επιλογής προώθησης SMS
  3. Δεν δίνεται η δυνατότητα αποστολής/λήψης αρχείων με χρήση του πρωτοκόλλου Bluetooth
  4. Αδυναμία καταγραφής video
  5. Μικρής ανάλυσης κάμερα (2 MP)
Αυτά είναι τα κυριότερα μειονεκτήματα της συσκευής. Βέβαια, δυο από αυτά εξαλείφονται με third party applications (αναφέρομαι στα MMS και στη καταγραφή βίντεο). Από εκεί και πέρα προσωπικά δεν θεωρώ ότι αυτές οι αδυναμίες υπερτερούν των πλεονεκτημάτων του iPhone!

Τέλος, πρέπει να αναφέρω ότι τον επόμενο μήνα έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει η έκδοση 2.1 του firmware του iPhone το οποίο πρόκειται να προσθέσει την ελληνική γλώσσα στη συσκευή!

2 σχόλια:

ch.doukas είπε...

Loipon, synonomate, katarxin welcome kai pali sto club iphone owners. Ws pio palios, na sou ypodeixw, oti (sigoura gia tin palia eksodi 1.1.4 pou exw akoma, den xerw ti paizei me tis efarmoges sto 2.0) yparxoun third-party efarmoges oi opoies epistrepoun:
1)Tin apostoly MMS - vlepe swirlyMMS
2)Katagrafi video - vlepe VideoRecorder

gia to bluetooth kai ta sms, perimena kai egw kati apo to neo firmware alla tpt. vevaia oti den kaneis me to bluetooth to kaneis me wireless (ssh, sftp kai xero pswmi).

HaPagan είπε...

Thanks again!

Ναι τα ξέρω τα προγράμματα αυτά αλλα το SwirlyMMS δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα για 2.0.2 ενώ για να το εγκαταστήσω πρέπει να βάλω Cydia (κοινώς πρέπει να κάνω jailbreak) κάτι που δεν θέλω ακόμα να κάνω.

Εντάξει, μπορούμε να ζήσουμε και με αυτά τα μειονεκτήματα αφού τα πλεονεκτήματα της συσκευής είναι πολλαπλάσια!