RSS Feeds

Κυριακή, Νοεμβρίου 04, 2007

Χρόνος: Θεωρία & Πράξη

Ο χρόνος τελικά είναι μια πολύ παράξενη και δυσνόητη έννοια. Στην θεωρία μπορεί όλοι να κατανοούμε τι είναι ο χρόνος αλλά όταν ερχόμαστε στην πράξη όλο διατυπώνουμε απορίες για το πως λειτουργεί και ποιοι νόμοι τον διέπουν.

Πώς το είχε πει ο Einstein για την σχετικότητα του χρόνου; "1 δευτερόλεπτο στην Κόλαση μοιάζει με αιώνας, ενώ 1 αιώνας δίπλα σε μια ωραία γυναίκα μοιάζει με δευτερόλεπτο" (ή κάτι παρόμοιο δεν θυμάμαι ακριβώς...) Τελικά είχε απόλυτο δίκιο! Αυτή την σχετικότητα την αντιλήφθηκα στον στρατό.

Πέρασαν 5 μήνες από όταν παρουσιάστηκα στην Λήμνο και σε 10 μέρες μετατίθεμαι πίσω στην Αθήνα. Από την μια μου φαίνεται ότι αυτοί οι μήνες πέρασαν απίστευτα γρήγορα αλλά από την άλλη μου φαίνεται πολύ πολύ μακριά η μέρα που παρουσιαζόμουν στο κέντρο στο Ναύπλιο. Άντε τώρα να το εξηγήσεις αυτό...

Αυτό που λέμε συνέχεια με τα παιδιά είναι ότι: "Οι στιγμές δεν περνάνε σε αντίθεση με τις μέρες!". Και είναι αλήθεια! Είναι εμπειρία όλων αυτή και επαληθεύεται. Πραγματικά, δε νομίζω ότι θα καταφέρει ποτέ ο άνθρωπος να κατανοήσει πλήρως την έννοια και τον τρόπο λειτουργίας του χρόνου. Μπορεί να συμφιλιωθεί ή να προσαρμοστεί σε αυτόν αλλά όχι να τον κατανοήσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: