RSS Feeds

Σάββατο, Απριλίου 19, 2008

Δικτυακή Συμμετοχικότητα


Αυτό το post γράφτηκε μετά από την ανάγνωση ενός από τα τελευταία post του φίλου Papo.

Το Internet εξελίσσεται και αυτό γίνεται προς την πλευρά της συμμετοχικότητας. Τον τελευταίο καιρό, υπάρχει μια τεράστια έξαρση του social networking (βλέπε Facebook, Xing, MySpace κλπ). Προσωπική μου άποψη είναι ότι η όλη ιστορία μπορεί να ξεκίνησε από ορισμένους δικτυακούς τόπους οι οποίοι δεν είχαν το απαραίτητο βάθος στις υπηρεσίες τους αλλά πάντα από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή, το μπαμ.

Έτσι, πλέον παρατηρούμε στην καθημερινότητά μας να αναφερόμαστε όλο και πιο πολύ στις "ψηφιακές" μας οντότητες. Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο οι "ψηφιακές" αυτές οντότητες ταυτίζονται ή όχι με τις πραγματικές. Κοινώς, είμαστε μυστικοπαθείς ή θέλουμε να γνωρίζουν όλοι την αντιστοιχία της "ψηφιακής" με την πραγματική μας ταυτότητας. Και αν δεν θέλουμε, γιατί συμβαίνει αυτό;

Θεωρώ ότι αυτό το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση και αυτό θα μας οδηγήσει σε μια πραγματική συμμετοχικότητα. Για παράδειγμα, τι νόημα έχει ένα blog όταν ο επισκέπτης δεν αφήνει ένα σχόλιο στο εκάστοτε άρθρο! Το Διαδίκτυο για να επεκταθεί, απαιτεί την διαδραστικότητα. Δηλαδή, την αλληλεπίδραση των χρηστών. Αυτό, εν γένει, απαιτεί και η κοινωνία μας. Δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι αλλά να συμμετέχουμε και να εκφράζουμε την άποψή μας είτε αυτή είναι θετική ή αρνητική με το περιεχόμεν ενός άρθρου.

Οπότε, ήρθε η ώρα να περάσουμε από την απλή παρατήρηση κειμένων, podcasts και λοιπών αντικειμένων σε μια πιο έμπρακτη αλληλεπίδραση με τα δημιουργήματα κάποιων!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.