RSS Feeds

Κυριακή, Νοεμβρίου 02, 2008

Βιβλιοπροτάσεις

Ξεφυλλίζοντας το "Βήμα της Κυριακής" (πίνοντας το καθιερωμένο καφεδάκι της Κυριακής), έπεσα πάνω σε δυο βιβλία που κυκλοφορούν και μου κίνησαν το ενδιαφέρον.
Το ένα είναι γραμμένο από τον συγγραφέα του βιβλίου "Το θεώρημα του Παπαγάλου", Denis Guedj, και τιτλοφορείται "Η έπαυλη των ανδρών". Σύντομη περιγραφή μπορείτε να βρείτε στο link που δίνω παραπάνω. Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε την μίνι συνέντευξη που έδωσε ο συγγραφέας στο "Βήμα της Κυριακής", έτσι ώστε να γνωρίσετε καλύτερα τον ίδιο και τα πιστεύω του.


Το άλλο έχει να κάνει με την ιστορία του Βυζαντίου από τη βυζαντινολόγο (καμία σχέση με τηλεοπτικούς βυζαντινολόγους) Judith Herrin. Πάντα μου κινούσαν το ενδιαφέρον τα ιστορικά βιβλία και ιδιαίτερα τα ιστορικά μυθιστορήματα. Έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που διάβασα ένα ιστορικό βιβλίο, και νομίζω ότι πρόκειται για μια καλή περίπτωση για ένα come back. Το βιβλίο πρόκειται να κυκλοφορήσει τέλη Νοέμβρη από τις εκδόσεις Ωκεανίδα. Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στην εκτενή συνέντευξη που έδωσε η συγγραφέας στο "Βήμα της Κυριακής".



Στα δυο αυτά βιβλία, πρέπει να προσθέσω την προσπάθεια του Απ. Δοξιάδη και του Χρίστου Παπαδημητρίου οι οποίοι συνέγραψαν το Logicomix! Πρόκειται για ένα γραφικό μυθιστόρημα (graphic novel, όπως αναφέρει ο σκιτσογράφος Αλέκος Παπαδάκος) το οποίο διηγείται "παράλληλα δυο ιστορίες: η πρώτη είναι η ίδια η ιστορία της δημιουργίας του και εξελίσσεται στη σημερινή Αθήνα, με πρωταγωνιστές τους δημιουργούς του. Η άλλη ιστορία, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου, αναφέρεται στην εξέλιξη της μαθηματικής λογικής από τα τέλη του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, καθώς και το πως μια κατά βάση φιλοσοφική αναζήτηση οδήγησε στη δημιουργία των πρώτων ηλεκτρονικών υπολογιστών."

Γενικά, μπορώ να πω ότι μου αρέσει η δουλειά του Απ. Δοξιάδη και θέλω πολύ να δω την καινούργια του προσπάθεια. Το θέμα των μαθηματικών και κυρίως της ιστορίας των μαθηματικών μου κινεί ιδιαίτερα το ενδιαφέρον και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα αγοράσω το βιβλίο.

Βέβαια, καλά τα βιβλία αλλά το μέγα ερώτημα είναι το που θα βρω χρόνο να τα διαβάσω... Ειδικά, όταν δεν βρίσκω χρόνο (και κουράγιο για να είμαι ειλικρινής) να διαβάσω για το αναθεματισμένο CISSP. Περνάει ο καιρός και πλέον πλησιάζει απειλητικά η 6η του Δεκέμβρη. Δεν πειράζει, θα αγοράσω κάποιο από αυτά και όταν βρεθεί χρόνος, θα τα ξεκινήσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: