RSS Feeds

Πέμπτη, Απριλίου 10, 2008

Ubuntu Experience

Χθες το απόγευμα, εγκατέστησα την τελευταία έκδοση του Ubuntu. Ήθελα πάντα να ασχοληθώ σε βάθος με κάποια διανομή Linux αλλά πάντα κάτι συνέβαινε και την άφηνα απλά εγκατεστημένη στον υπολογιστή μου.

Μέχρι προχθές είχα εγκατεστημένη μια παλιά έκδοση των SUSE την οποία είχα χρησιμοποιήσει για αρκετό καιρό για μερικές εργασίες του πανεπιστημίου αλλά και για το paper με το Bluetooth. Ήθελα, όμως, να βρω μια διανομή με την οποία θα μπορούσα σιγά-σιγά να αντικαταστήσω τα Windows. Προσωπικά, μου φαίνεται πολύ δύσκολο κάτι τέτοιο αλλά τα Ubuntu με διέψευσαν τελείως!!!

Η εγκατάσταση ήταν πολύ απλή και χρειάστηκε μόνο να με ρωτήσει για το σε ποιο partition θα γίνει η εγκατάσταση και για το όνομα του λογαριασμού μου. Μετά από λίγη ώρα άκουγα τον ήχο που δήλωνε ότι το λειτουργικό εκκινούσε! Η μεγαλύτερη έκπληξή μου ήταν ότι το λειτουργικό εντόπισε μόνο του την κάρτα γραφικών μου αλλά κυρίως την κάρτα ασύρματου δικτύου!!! Τρελάθηκα!!!

Πλέον, ασχολούμαι από το πρωί με το Ubuntάκι μου και δεν το χορταίνω! Η εγκατάσταση των προγραμμάτων είναι μια μαγεία! Απλά πατάς Applications/Add-Remove και έχεις να επιλέξεις από μια τεράστια γκάμα εφαρμογών, η οποία περιλαμβάνει τις βασικές κατηγορίες (multimedia, system, sound/video) ακόμα και παιχνίδια. Βρήκα ακόμα και το ScummVm με το οποίο μπορείς να εκτελέσεις μερικά από τα κλασσικότερα adventure games που χρησιμοποιούν το διάσημο SCUMM interface της LucasArts!!

Φυσικά, δεν μπορούσαν να λείπουν ορισμένα προβληματάκια τα οποία μάλλον οφείλονται στην άγνοια μου για το Linux. Το κυριότερο από αυτά έχει να κάνει με την κάρτα τηλεόρασης μου Pinnacle PCTV Pro που δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω. Αλλά που θα πάει όλο και κάτι θα βρω! ;-)

2 σχόλια:

HaPagan είπε...

Λύθηκε και το πρόβλημα της κάρτας τηλεόρασης!!! Να σημειώσω εδώ ότι η κάρτα γραφικών είχε μεν αναγνωριστεί αλλά δεν είχαν εγκατασταθεί οι επίσημοι drivers της nvidia. Για αυτό δεν λειτουργούσε και η κάρτα τηλεόρασης.

Τώρα το tvtime πετάει! Βρήκε μόνο του όλα τα κανάλια και τώρα απολαμβάνω και τηλεόραση στο linuxάκι μου! ;-)

Πλέον, πρέπει να δω τι γίνεται και με το ραδιάκι της κάρτας.

Unknown είπε...

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΒΑΡΕΤΑ......
ΓΡΑΨΕ ΚΑΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ!!!!!!!!!!!!!!