RSS Feeds

Παρασκευή, Ιανουαρίου 02, 2009

Bad memory!

Το 2008 φεύγοντας μου παρουσίασε το κακό του πρόσωπο. Είχα παραγγείλει μια μνήμη (1 GB) για να "αναστήσω" τον υπολογιστή μου και τελικά το αποτέλεσμα ήταν να απεβιώσει πριν της ώρας του.

Το χρονικό έχει ως εξής: παραμονή Πρωτοχρονιάς παρέλαβα την μνήμη και μόλις επέστρεψα σπίτι, την τοποθέτησα στο 4ο και μοναδικό ελεύθερο slot της μητρικής μου. Με την προσθήκη της μνήμης, θα έφτανα τα 2 GB RAM. Ανοίγω, λοιπόν, τον υπολογιστή, μπαίνω στα Windows XP και μετά από λίγη ώρα μου εμφανίζεται ένα ωραιότατο BSOD, το οποίο ανέφερε ότι το πρόβλημα εντοπιζόταν στη physical memory. Κάνω restart και εκκινώ τον υπολογιστή από το live CD του Ubuntu με σκοπό να τρέξω το memory test utility (το οποίο το προτείνω ανεπιφύλακτα). Μετά το πρώτο πέρασμα, το πρόγραμμα εντόπισε 10 σημεία στην καινούργια μνήμη τα οποία παρουσίαζαν ορισμένα προβλήματα. Για καλή μου τύχη, πήρα μια φωτογραφία του report με το iPhone.

Μετά, τον έλεγχο κάνω επανεκκίνηση και φεύγω για λίγο από το δωμάτιο. Μόλις γύρισα, μια περίεργη μυρωδιά ερχόταν από τον υπολογιστή... Τον έκλεισα αμέσως, χωρίς όμως να καταφέρω να εντοπίσω την πηγή της μυρωδιάς. Όταν προσπάθησα να τον βάλω σε λειτουργία, ο υπολογιστής φαινόταν να εκκινεί κανονικά χωρίς όμως να δείνει σήμα στην οθόνη η οποία παρέμεινε μαύρη.

Έβγαλα κάθε συσκευή από το κουτί και άφησα μόνο τον σκληρό με το λειτουργικό και την κάρτα γραφικών. Δοκίμασα άλλη κάρτα γραφικών, άλλη οθόνη αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Επίσης, έβγαλα όλα τα τσιπάκια RAM και δοκίμασα ένα σε κάθε μια από τις τέσσερις θέσεις. Κατά τα φαινόμενα, πρέπει να ζορίστηκε η μνήμη από το memory test και να κάηκε ή να έκαψε τον memory controller. Οπότε, μας άφησε χρόνους η μητρική και κατά συνέπεια, λόγω της παλαιότητας της (P4S800), πάμε για ολική αναβάθμιση.

Έχετε να προτείνετε κάποια άλλη λύση να δοκιμάσω μπας και γλυτώσω τα έξοδα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: