Η διοργανώτρια χώρα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων πρέπει να έχει δεχτεί τα περισσότερα πυρά (και όχι άδικα) από όσες χώρες τους οργάνωσαν τελευταία. Βέβαια, σε αυτό δεν μπορώ να είμαι σίγουρος μιας και έχω ζήσει ουσιαστικά τους Αγώνες από το 1992 και μετά, αν και σε αυτούς ήμουν μικρός για να μπορώ να εξετάσω πολυπλεύρως το θέμα.
Από την άλλη, όμως, το Πεκίνο ήταν ίσως η μοναδική υποψήφια πόλη στην οποία δόθηκε το χρίσμα μετά από μόλις δυο γύρους κατά τη διαδικασία ψηφοφορίας. Και να πεις ότι οι αντίπαλες πόλεις ήταν υποδεέστερες... Μιλάμε ότι δυο από τις ανταγωνίστριες πόλεις ήταν το Παρίσι και το Τορόντο. Πάραυτα, οι «αθάνατοι» ήταν τόσο σίγουροι για την επιτυχία της διοργάνωσης που η διαδικασία εξελίχθηκε σε μια από τις συντομότερες όλων των εποχών.
Αλλά από ότι φαίνεται, δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στην τεράστια αγοραστική δύναμη αυτής της χώρας ο πληθυσμός της οποίας σύμφωνα με την τελευταία απογραφή φτάνει τους 1,3 δις κατοίκους. Και μπορεί από οργανωτικής πλευράς να τα πηγαίνουν θαυμάσια αλλά δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και με τις ατομικές ελευθερίες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν έχουν να κάνουν (ή μάλλον δεν πρέπει να σχετίζονται) αποκλειστικά με τον αθλητισμό, αλλά πρέπει να σχετίζονται άμεσα με τον πολιτισμό και την παγκόσμια ενότητα των λαών. Αυτά τα στοιχεία φαίνεται ότι έχουν χαθεί χρόνια τώρα και οι φετινοί Αγώνες έρχονται να το επιβεβαιώσουν περίτρανα.
Πρώτη φορά έχουν διαρρεύσει τόσες πληροφορίες περί της συμπεριφοράς των διοργανωτών στους performers. Η ιστορία ξεκίνησε με το θέμα του κοριτσιού που τραγούδησε στην τελετή έναρξης το οποίο εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ήταν playback. Το παράδοξο στην ιστορία ήταν ότι η φωνή δεν ήταν του κοριτσιού που εμφανίστηκε αλλά ενός άλλου που ενώ είχε καταπληκτική φωνή κάποιοι δεν τη βρήκαν αρκετά όμορφη για να παραστεί στην τελετή και έτσι αποφάσισαν να «παντρέψουν» τη φωνή του ενός με την παρουσία του άλλου!!!
Φυσικά, υπήρξαν και άλλες παρόμοιες ιστορίες με τους performers που βρίσκονταν κάτω από τον πάπυρο να εξαναγκάζονται να παραμείνουν στις θέσεις τους για πολλές ώρες και με μια χορεύτρια η οποία τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των πολύωρων προβών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου